Безплатна доставка над 800 лв. – Доставка до 4-5 работни дни – Замяна до 14 дни след доставка

Пашмина – вълна или ръчно оплетен шал?

Кашмирен блог Peter Greša

Пашминова вълна – съществува ли нещо такова? Тази вълна по добра ли е от кашмирената? НЕ!

Пашминова вълна като разновидност на кашмира не съществува. Когато говорим за Пашмина, става въпрос за традиционно ръчно олетен шал от кашмир или смес от кашмир и коприна. Пашмина, като естествен текстилен плат, не съществува.

Защо някои хора оприличават Пашмината, като разновидност на кашмира? Главната причина хората да се бъркат е в това, че думата Pashm на персийски език означава „вълна”. За първи път в Непал започнали да употребяват понятието Пашминова вълна, при изработването на шалове от кашмирена вълна. 

Пашминова вълна – история

В средновековието използвали названието персийски "Pashm" за ръчно изплетените кашмирени шалове. По-късно започнали да наричат "пашминова вълна" плата от който са изработени шаловете. Това название се използва и до днес.

Има много истории от високите Хималаи за порода кози, които имали руно по-меко от кашмира и от тях се добивала пашминовата вълна. Наричали се пашминови кози. Но това са само слухове. Такава порода кози никой не е виждал до сега и никой не вярва, че може да съществува нещо много по-меко и фино от кашмирената вълна. 

Внимавайте! Продуктите от т.нар. пашминова вълна могат да бъдат фалшиви!

Пашмина е била и винаги ще бъде название на ръчно оплетените шалове от кашмир. Има много измамници в Европа, които продават продукти от "кашмирена вълна", като тези продукти нямат дори и 10% кашмир в своя състав. Ние ви гарантираме, че нашите продукти са изцяло изработени от кашмир!