Безплатна доставка над 800 лв. – Доставка до 4-5 работни дни – Замяна до 14 дни след доставка

Кашмир (плат) – основно описание.

Кашмирен блог Peter Greša

Кашмирът е една от най-луксозните и скъпи, естествени материи. Неговите полезни и естетически качества го превръщат в много желан и ексклузивен материал. Изделията, изработени от кашмирена вълна са уникално фини, меки и приятни на допир и при носене. Пуловерите от кашмир топлят минимално два пъти повече от дебелите пуловери, изработени от нормална вълна. Дрехите от кашмирена вълна запазват формата си, не се разтягат, не избледняват. С подходящи грижи, ще издържат дълги години. 

Как се добива кашмирена вълна?

Кашмирената вълна се добива от козината на кашмирските кози или по-точно, от долният слой козина. Тази изключителна порода кози, обитава високите части на планините в Китай и Монголия. Особеното на тези кози е тяхното руно, което е  от два пласта, за да ги предпази от от свирепия студ, който достига до -40 градуса. Суровата кашмирена вълна се събира предимно през пролетните и летните месеци, когато козите си сменят козината. Следва дълъг процес на ръчна обработка, за извличането на кашмирена прежда. С нея вече може да се оплете пуловер или шал тип "Пашмина". Знаете ли, че за изплитането на един обикновен пуловер е нужна вълна от 3 до 5 кози? 

Какво трябва да гледаме при избора на кашмирени дрехи?

Важно при избора на кашмирен пуловер или друго изделие е да разберете от колко нишки кашмирена прежда е ушит. Това е основният параметър, който определя качеството на дрехата. Повече нишки, по-топъл пуловер. Респективно по-малко нишки, по фина оплетка. Най-разпространените кашмирени изделия в нашата колекция са оплетени от 2 нишки. Те са толкова фини, че можете да ги носите ежедневно и винаги ще се чувствате комфортно. Продуктите в нашият каталог, които най-много топлят са оплетени от 10 или 12 нишки, предназначени за най-студените дни в годината.