Безплатна доставка над 800 лв. – Доставка до 4-5 работни дни – Замяна до 14 дни след доставка

Как се изработват топли и меки пуловери или елегантна пашмина от суров кашмир?

Кашмирен блог Peter Greša

Как се изработват топли и меки пуловери или елегантна пашмина от суров кашмир? И как се добива кашмира?

Суровата кашмирена вълна започва да се събира в началото на пролетта, когато кашмирската коза си сменя козината. Събират се кичурите козина, които остават по скали и храсти, след като козата се отърква в тях за да свали старата козина. В фабриките кашмирът се добива, като се отстранява грубият горен слой на козината и се използва само долният мек слой. 

За изработването на кашмирена прежда се използва мекият долен слой козина. Горният слой е груб и не е подходящ за изработка на дрехи. Добре е да се отбележи, че от една коза се добива приблизително 150 гр. кашмирена вълна. В световен мащаб, всяка година се добиват около 15 000 тона. Това показва, че кашмирът определено е много рядка и търсена естествена тъкан. 

Суровият кашмир се подготвя за обработка, като се измива сортира и от него се оплита прежда. Следва изсушаване и оцветяване. Ред е на най-важната част в обработката - тъкане (ръчно или автоматизиран процес - производствена линия). Нашите продукти са изплетени ръчно. Така свойствата на кашмира се запазват напълно.