Безплатна доставка над 800 лв. – Доставка до 4-5 работни дни – Замяна до 14 дни след доставка

Кашмир - историята на най-скъпият плат в света.

Кашмирен блог Peter Greša

Историите на кашмира се свързват с лукса, красотата и елегантността. В средновековието ръчно изплетените шалове от кашмир (пашмина), принадлежали на хора от високите прослойки на обществото. В гардероба на английските аристократи задължително присъствали кашмирени пуловер, елеци и жилетки.

Каква е историята на кашмира? Всички си мислят, че кашмирът произлиза от индийската провинция Кашмир, но истината е, че през 16 век и на нашите земи е имало тъкачи, които са произвеждали забележителни кашмирени шалове. Кашмирената вълна се добивала от руното на кашмирските кози, които живеели високо в Хималайските планини край Китай и Монголия. Техният долен слой вълна е бил основната суровина за производството на кашмира. Зимата там продължавала половин година, с температури достигащи до -40 градуса. Благодарение на ниските температури, вълната на кашмирските кози придобивала перфектни качества, ценени и до днес по целият свят - нежност, топлина и мекота.  

Кашмирът в Европа

В Европа кашмирът е бил известен още през ерата на Римската империя. Същинската ера на кашмира, обаче е започнала някъде в началото на 19 век, когато кашмирените шалове, внесени от Ориента, стават моден хит в Париж. Малко по-късно френски и английски предачни фабрики са започнали да преработват суров кашмир, внесен от Китай. В продължение на десетилетия кашмирът заема главно място в света на модата. 

През 20-ти век няма голямо търсене на кашмир, за сметка на 21-ви век, когато модата на кашмира се завръща с пълна сила. Ние сме наясно с тази тенденция и затова Ви предлагаме най-качествените кашмирени дрехи, които са на пазара.